neděle 16. září 2018

Jablkový koláč (bez lepku)

V září je všude spousta jablek - nebo alespoň mě se tak zdá. Sice na zahradě jabloň nemáme, ale kdo z mého okolí ano, ten se snaží nadbytku úrody zbavit. A já jejich nabídku neodmítám; proto se mi také doma sešly dva plné košíky. Část jsem se rozhodla odšťavnit, a zbytek dát na koláč.

A protože měli v obchodě zrovna zlevněnou rýžovou mouku, vzala jsem jí, abych upekla koláč bezlepkový.

Na formu cca 30 cm průměr:

  • 300g bezlepkové mouky (viz. Moje tipy)
  • 6 jablek
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 150 ml rostlinného mléka
  • 20 ml rostlinného oleje
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička koření do perníku 

1. Jablka umyjeme, zbavíme jádřinců, a nakrájíme na menší kostičky, nebo plátky.

2. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, jednu lžičku skořice, jednu lžíci cukru, a promícháme.

3. K sypkým ingrediencím přidáme mléko a olej. Celou směs znovu promícháme - těsto se bude trochu drobit, ale toho se není třeba obávat.

4. Do zapékací mísy namačkáme těsto, poklademe jej kousky jablek, a vše posypeme jednou lžící cukru a zbytkem skořice.

5. Koláč vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme ho asi 20 - 30 minut na 170 °C.




Moje tipy:

Bezlepková mouka - použila jsem směs rýžové a kukuřičné mouky. Rýžové 200 g, kukuřičné 100 g, protože kukuřičná mouka má docela výraznou chuť.

Pokud nepotřebujete mít nutně bezlepkový koláč, ale přece jen nechcete použít klasickou mouku, můžete těsto doplnit ovesnými vločkami, např. 250 g bezlepkové mouky + 50 g ovesných vloček (jemných, nebo namletých).

Na koláč se dá použít v podstatě jakékoliv ovoce - hrušky, meruňky, švestky; prostě to, co zrovna doma máte.

Cukru můžete přidat i ubrat podle libosti; záleží i na tom, jak sladké, nebo kyselé ovoce máte.

Žádné komentáře:

Okomentovat